TRANSLATE PAGE IN OUR LANGUAGE THAT YOU WANT
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

15 ΧΡΟΝΙΑ (1996 – 2011) Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ, ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ


Από το 1996 έχει ξεκινήσει ο αγώνας των κατοίκων της Κερατέας κατά της χωροθέτησης ΧΥΤΑ στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου. Εκτός από τις πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, διαδηλώσεις, ημερίδες, πρωτοβουλίες, που έχουν αναλάβει ως τώρα ο Δήμος Κερατέας, η Συντονιστική Επιτροπή αγώνα κατά του ΧΥΤΑ και φορείς της... πόλης, μεγάλη έμφαση δόθηκε στον τομέα του πολιτισμού με:
















• Εκδόσεις βιβλίων όπως το βιβλίο «Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ» (Δήμος Κερατέας – Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αν.Αττικής 2007) βιβλίο που έχει φθάσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον Φεβρουάριο του 2008, ως τον Εισαγγελέα Εφετών για απόδοση ευθυνών σε αυτούς που χωροθέτησαν, το φωτογραφικό λεύκωμα «ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ» (έκδοση των συλλόγων Χρυσή Τομή – Γεροπλάτανος 2009 με χορηγία του Δήμου).

• Την δημιουργία δυο ντοκιμαντέρ, το ένα από την τηλεοπτική εκπομπή «ΦΩΤΟΣΦΑΙΡΑ» και το άλλο το ωριαίο ντοκιμαντέρ «ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ» (παραγωγή Δήμου Κερατέας, Νομαρχίας Αν.Αττικής 2010) που παίζεται με επιτυχία σε Ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. 


 • Το τεράστιο πλήθος μουσικών συναυλιών με αφιλοκερδή συμμετοχή καλλιτεχνών και με πρωτοβουλία που πήραν κυρίως οι συντοπίτες μας Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Άλκης Κωνσταντόπουλος. Ειδικά το φεστιβάλ Οβριοκάστρου έγινε για 3 χρόνια (2008, 2009, 2010) στο χώρο που προορίζεται για ΧΥΤΑ με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Κερατέας και μεγάλη συμμετοχή κοινού και ιδιαίτερα νεολαίας.


• Έμμεσες εκδηλώσεις που σχετίζονται με την υπεράσπιση του αρχαιολογικού μας χώρου, όπως το Συμπόσιο για τον Θεμιστοκλή στην Κερατέα (Μάρτιος 2010) και ανίδρυση προτομής του στην κεντρική πλατεία της πόλης, την βοήθεια του Δήμου μας στην ανασκαφή από το ΕΜΠ στο Αρι (όπου και ο αρχαίος Δήμος Φρεαρρίων πατρίδα του Θεμιστοκλή), την επίσκεψη μαθητών της Κερατέας στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο, όπου εκτίθεται η Θεά του Βερολίνου (εύρημα από την Κερατέα)κ.α.

• Ακόμη στο Οβριόκαστρο φιλοξενήθηκε και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αστρονόμων (13/6/2009) σε μια βραδιά που περιλάμβανε ομιλίες, ουράνια παρατήρηση για το κοινό με τηλεσκόπια.

 Από τις 11 Δεκεμβρίου 2010 ημέρα της εισβολής των ΜΑΤ στην Κερατέα, οι εκδηλώσεις πολιτισμού σαν μορφή αγώνα είναι στην ημερήσια διάταξη με προβολή πολλών ντοκιμαντέρ, με χάπενιγκς, θέατρα δρόμου, αφηγήσεις παραμυθιών, μικρές και μεγάλες συναυλίες, με την αφιλοκερδή πάντα συμπαράσταση των καλλιτεχνών. Ξεχωρίζουμε την μεγάλη συναυλία στις 23 Δεκεμβρίου 2010 σε μια λαοθάλασσα με πλήθος καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα και στις 29 Δεκεμβρίου 2010 με την υποδοχή των νέων φοιτητών της Κερατέας και το συγκρότημα του Σπύρου Μπρέμπου από την Χασιά με αρβανίτικα τραγούδια…Καθώς και την εικαστική παρέμβαση ομάδας της Α.Σ.Κ.Τ ενάντια στον ΧΥΤΑ μπροστά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών την Τρίτη 22 Μαρτίου 2011 με την κατασκευή του Κούρου της Κερατέας από σκουπίδια.


Στις 8-9-10 Απριλίου 2011 το KERATEA art resistance festival μια ιδέα που έπεσε στα μπλόκα, έρχεται σαν επιστέγασμα όλων των προηγούμενων να δώσει μια άλλη διάσταση στον αγώνα της Κερατέας.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους καλλιτέχνες που αφιλοκερδώς συμμετέχουν και το εξαιρετικό νέο κόσμο του διαδικτύου που είναι συμπαραστάτης μας, με αγωνιστικότητα, έμπνευση, φρεσκάδα και χιούμορ.


Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ – ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ