TRANSLATE PAGE IN OUR LANGUAGE THAT YOU WANT
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Μέσα από το παρόν του ΧΥΤΑ Μαυροράχης ...ίσως δείτε εικόνες από το μέλλον της Λαυρεωτικής


Καύση απορριμμάτων. Τι σημαίνει πρακτικά για τις ζωές μας ;

  Με πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Συλλόγου "ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ", πραγματοποιήθηκε χθες 30 Μαρτίου 2011, στην αίθουσα τελετών στα Λουτρά Λαγκαδά, εκδήλωση με σκοπό την ενημέρωση με θέμα "Διαχείριση απορριμμάτων. Από τους Χ.Υ.Τ.Α. στα εργοστάσια καύσης ;".
  Έχει γίνει γνωστό, πως ο Χ.Υ.Τ.Α. στη θέση Μαυροράχη, ενώ ξεκίνησε ως έργο με διάρκεια ζωής που θα... ξεπερνούσε τα 30 χρόνια, έχει πλέον κορεστεί κατά 75% της χωρητικότητάς του. Όπως εξήγησε η κ. Γωγάκου, Αρχιτέκτων - Μηχανικός, πρ. Νομαρχιακή σύμβουλος, ενώ είχε εξαγγελθεί πως η Μαυροράχη θα ήταν ο χώρος που θα έθαβαν ότι απορρίμματα θα έμεναν μετά τη διαδικασία της ανακύκλωσης και την κομποστοποίησης, καταλήξαμε να φιλοξενούμε τη χωματερή ολόκληρου του Νομού Θεσσαλονίκης. 
Στο Χ.Υ.Τ.Α. σήμερα θάβονται τα πάντα, ανεξέλεγκτα και μάλιστα χωρίς να έχουν υποστεί οποιαδήποτε επεξεργασία. Ως εκ τούτου, παρουσιάζει έλλειψη χώρου που οι αρμόδιοι θεωρούν ότι θα εξαλειφθεί ως πρόβλημα, εάν αντί της ταφής, προχωρήσουν στην καύση των σκουπιδιών. Πρακτικά μιλάμε για ένα εργοστάσιο που θα καίει χαρτί και πλαστικό στους 900 oC, όλο το 24ωρο και 365 ημέρες το χρόνο. 
  Κατόπιν ο Δρ. Κ. Νικολάου Χημικός - Περιβαλλοντολόγος τόνισε πως τα στερεά δεν αποτελούν ένα τοπικό πρόβλημα, αλλά αφορούν όλη την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας περιοχές όπως την Κερατέα ή την Λευκίμμη στην Κέρκυρα.Συστηματικά δε αποκρύπτεται το γεγονός ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η καύση των αποβλήτων και η ταφή τους αποτελούν τις 2 χειρότερες επιλογές μιας κοινωνίας, για να διαχειριστεί του πρόβλημα. Και αυτό γιατί οι επιπτώσεις αυτών των δράσεων είναι άμεσες τόσο στο περιβάλλον όσο και στους ανθρώπους.
  Οι μετρήσεις υδάτων γύρω από την Μαυροράχη έχουν αρχίσει να δείχνουν επίπεδα μόλυνσης. Η έλλειψη χώματος για το σκέπασμα των σκουπιδιών έγινε αιτία να έχουμε τεράστιες συγκεντρώσεις γλάρων και σκύλων στο χώρο, που σκορπίζουν και μεταφέρουν σκουπίδια και επομένως και μολυσμένα αντικείμενα οπουδήποτε.
  Όσο δε για το οικονομικό κόστος της καύσης τόνισε πως πρόκειται για δραστηριότητα 7 φορές ακριβότερη από την ανακύκλωση που φυσικά δεν θα κλειθούν να πληρώσουν μόνο οι κάτοικοι που μένουν κοντά στο χώρο. Το οικονομικό τίμημα για την λειτουργία του εργοστασίου θα κλειθούν να πληρώνουν όλοι οι κάτοικοι του Νομού Θεσσαλονίκης, μέσα από τα δημοτικά τέλη.
Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει κατά σειρά προτεραιότητας, τους καλύτερους τρόπους διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.    
1) Μείωση όγκου σκουπιδιών - Πρόληψη}    Ο συνδυασμός των 3 πρώτων δράσεων καλύπτει κατά 
2) Επαναχρησιμοποίηση                            }  τουλάχιστον 90 % την ορθή περιβαλλοντική οικονομική
3) Ανακύκλωση                                         }  και κοινωνική διαχείριση των στερεών αποβλήτων
4) Θερμική επεξεργασία - Καύση 
5) Χ.Υ.Τ.Α.
   
Τέλος ο κ. Νικολάου τόνισε πως σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά δεδομένα, το εργοστάσιο καύσης στερεών αποβλήτων θα έχει επίδραση στο άνθρωπο και στο περιβάλλον όμοια με τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κοζάνης που καίνε λιγνίτη.
   Έπειτα δεν ξεχνάμε  πως μετά την μεγάλη πυρκαγιά στην χωματερή των Ταγαράδων παρουσιάστηκαν πολλά κρούσματα τερατογεννέσεων σε κοπάδια ζώων της περιοχής. Κι αυτό διότι τα προϊόντα καύσης, διοξίνες, φουράνια κ.λ.π. ευθύνονται για την πρόκληση τερατογεννέσεων και καρκινογεννέσεων.
   Ο κ. Τεκίδης ενημέρωσε το ακροατήριο για το νομικό καθεστώς που ισχύει στη περιοχή της Μαυροράχης και για το πως "προέβλεψε" το κράτος ρυθμίσεις που μελλοντικά θα καλύπτουν δραστηριότητες τέτοιου βλαπτικού είδους σε ένα χώρο που απέχει λιγότερο του 1 χιλιομέτρου, από τα όρια της Γ΄ ζώνης της περιοχής NATURA 2000.
     Τελικός εισηγητής ήταν ο κ. Κ. Κυνηγός, πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου "Φίλοι της Γης", ο οποίος μας περιέγραψε πώς είναι η ζωή των ανθρώπων που ζουν δίπλα στο ΧΥΤΑ.
    Η ανησυχία είναι έκδηλη γιατί είναι και τεκμηριωμένη, έπειτα από τις μετρήσεις της ποιότητας των υδάτων και φανερή, διότι και το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάστηκε, μαρτυρά την παρουσία τοξικών νοσοκομειακών και ιατρικών αποβλήτων που στέκουν ακάλυπτα από χώμα (χρησιμοποιημένες σύριγγες, χειρουργικά γάντια, γάζες κλπ.) προσελκύοντας ζώα και πουλιά.
   Αυτή η ζοφερή κατάσταση υπάρχει σήμερα. Κι όμως, το 2006 ο Πρόεδρος του ΟΤΑ, καθησύχαζε τους πάντες λέγοντας πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τη δημιουργία του ΧΥΤΑ. Γιατί υπήρχαν τα κονδύλια και όλα τα σχέδια που θα γίνονταν πράξη θα δημιουργούσαν μια ασφαλέστατη υγειονομική ταφή, φιλική σε ανθρώπους και περιβάλλον. Τώρα πάμε ένα βήμα παρακάτω υποβαθμίζοντας κι άλλο τη λεκάνη της Μυγδονίας.
   Έπειτα από τις τοποθετήσεις ακολούθησε απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ιατρού, κάτοικο Κερατέας. Ο κ. Ιατρού μας κατέθεσε την εμπειρία του μέσα από τη κατάσταση που διαδραματίζεται αυτό το καιρό στο τόπο του, την Κερατέα. Τόνισε πως η δράση στη περιοχή του βρίσκεται έξω από κόμματα και οργανώσεις. Όλοι οι κάτοικοι είναι ενημερωμένοι και ενωμένοι και πως αυτός είναι και ο λόγος που αντέχουν τόσο καιρό αντιστεκόμενοι.