TRANSLATE PAGE IN OUR LANGUAGE THAT YOU WANT
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Τραγικές οι απαντήσεις της κυβέρνησης για το θέμα της μεταφοράς σε ασφαλή χώρο των επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων που παραμένουν σε ετοιμόρροπο κτίριο στο Λαύριο

ΒΑΣΙΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Χαριλάου Τρικούπη 41, 106 81 Αθήνα
Τηλ. 210-8542901 & 210-8542254
Fax. 210-8542813

Αθήνα, 29-03-2011



Τραγικές οι απαντήσεις της κυβέρνησης για το θέμα της μεταφοράς σε ασφαλή χώρο των επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων που παραμένουν σε ετοιμόρροπο κτίριο στο Λαύριο

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 11526/17-02-11) που κατατέθηκε από τον Ανεξάρτητο Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με τις... αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην μεταφορά σε ασφαλή χώρο των επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων που παραμένουν σε ετοιμόρροπο κτίριο στο Λαύριο, ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ Παναγιώτης Ρήγας, μας απάντησε ότι «στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης 2007-2013, εκδόθηκε πρόσκληση υποβολής προτάσεων  που αφορά σε έργα διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ €. 

Μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί καμία πρόταση από τον αρμόδιο φορέα για ένταξη του αναφερόμενου στην ερώτηση έργου». Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ Θάνος Μωραΐτης,  μας απάντησε ότι «ο φορέας διαχείρισης ή ο κάτοχος των επικίνδυνων αποβλήτων υποχρεούται να υποβάλλει στην αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ειδική μελέτη εξυγίανσης – αποκατάστασης του χώρου. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, καθορίζονται οι εργασίες, τα έργα επιτόπιας εξυγίανσης ή/και αποκατάστασης του περιβάλλοντος στον ως άνω χώρο και τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα, με στόχο την άρση ή την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της ρύπανσης. Για τους ανωτέρω λόγους έχει ζητηθεί και αναμένεται ενημέρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής».  

Από τις απαντήσεις των δύο Υπουργείων συμπεραίνουμε ότι επί της ουσίας δηλώνουν άγνοια για το όλο ζήτημα! Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα λέγοντας ότι έχει ζητήσει να ενημερωθεί από την Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής, είναι όμως αδιαμφισβήτητο ότι η κυβέρνηση δηλώνει άγνοια για το πρόβλημα. 

Ειδικά σήμερα που βλέπουμε στην Ιαπωνία τις τρομερές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένας σεισμός, είναι αδιανόητο τις εστίες κινδύνου όχι μόνο να μην τις ελέγχουμε και να μην τις περιορίζουμε στα μέτρα του εφικτού, αλλά να μην γνωρίζει η κυβέρνηση καν την ύπαρξή τους. Θυμίζουμε ότι η Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής έχει διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση.

Στα ουσιαστικά τέλος ερωτήματα γιατί από την στιγμή που έχει δημιουργηθεί κατάλληλος χώρος για τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα, αυτά δεν έχουν ακόμα μεταφερθεί καθώς απαιτούνται 2,5 εκατ. ευρώ τα οποία δεν διατίθενται από την κυβέρνηση, ποια μέτρα ασφαλείας ισχύουν για το κτίριο του Κονοφάγου στο Τεχνολογικό – Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και το πώς αιτιολογείται από την κυβέρνηση το γεγονός ότι για έργα απαραίτητα για την δημόσια ασφάλεια και υγεία που χαίρουν και της κοινωνικής συναίνεσης δεν βρίσκονται τα απαραίτητα κονδύλια την στιγμή που πακτωλός χρημάτων διατίθεται για άλλα έργα που συναντούν την δίκαιη κοινωνική αντίδραση (πχ ΧΥΤΑ) πάντα υπάρχουν και διατίθενται προς όφελος των «εθνικών μας εργολάβων», καμία απάντηση δεν πήραμε. 

Κατόπιν όλων αυτών, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, εκφράζει την μεγάλη του ανησυχία για μια «κυβερνητική γραφειοκρατία» που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα προσπαθώντας να μας πείσει ότι προχωρά ο εξορθολογισμός του κράτους προκειμένου να μπορεί αυτό να υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας. Οι απαντήσεις δυστυχώς είναι τραγικές καθώς στο απευκταίο ενδεχόμενο ενός σεισμού στην Αττική το συγκεκριμένο κτίριο μπορεί να λειτουργήσει ως τοξική βόμβα και τότε όλοι θα αναζητούν τους «αποδιοπομπαίους τράγους» μιας προδιαγεγραμμένης καταστροφής. 

Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, θα επανέλθει στο συγκεκριμένο ζήτημα ζητώντας να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της και να δώσει λύσεις σε αυτό το καίριο για την δημόσια ασφάλεια ζήτημα.