TRANSLATE PAGE IN OUR LANGUAGE THAT YOU WANT
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΣΕΒΙΑΝ: «Παγώστε» την Κερατέα, προχωρήστε τη Φυλή


Προσθήκη λεζάντας

Να προωθηθεί άμεσα η διαγωνιστική διαδικασία για το εργοστάσιο της Φυλής και να «παγώσουν» τα υπόλοιπα τρία μεταξύ των οποίων και αυτό της Κερατέας και του Γραμματικού, προκειμένου να προχωρήσει η περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, ζήτησε κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του... Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ) και επικεφαλής της εταιρείας «Ηλέκτωρ», Θανάσης Κατρής.

Όπως είπε ο κ Κατρής η συγκεκριμένη μονάδα επεξεργασίας 700.000 τόνων από τους συνολικά 1,3 εκ. τόνους που πρόκειται να επεξεργάζονται τα εργοστάσια, είναι η μεγαλύτερη (για παράδειγμα στην Κερατέα είναι μόλις 175.000 τόνων) και μπορεί (αφού «σπάσει» ο διαγωνισμός, τον οποίο η κυβέρνηση έχει προβλέψει να γίνει ενιαίος) να προκηρυχθεί άμεσα, καθώς δεν υπάρχουν προβλήματα, όπως για παράδειγμα στην Κερατέα.

Διαφορετικά, όπως είπε, οι Αθηναίοι μετά το 2014 θα ζήσουν «εικόνες κόλασης», καθώς με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν μέχρι τότε τα εργοστάσια. Έφερε δε ως παράδειγμα σχετικό έργο που έχει αναλάβει η εταιρεία «Ηλέκτωρ» στην Αγία Πετρούπολη για την κατασκευή εργοστασίου μικρότερης δυναμικότητας από αυτά της Αττικής, τονίζοντας ότι παρότι η σύμβαση θα υπογραφεί άμεσα, το εργοστάσιο δεν θα είναι έτοιμο πριν το 2015.

Από 60 έως 90 ευρώ τον τόνο το κόστος διαχείρισης

Απαντώντας σε ερώτημα της aftodioikisi.gr σχετικά με το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς ακούγεται από πολλές πλευρές ότι αυτό θα αυξηθεί από 60 που είναι σήμερα σε 180 ευρώ τον τόνο, με αποτέλεσμα αυτό να μετακυλισθεί μέσω των δημοτικών τελών στους πολίτες, ο κ, Κάτρης διαβεβαίωσε ότι το κόστος δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 90 ευρώ: «Οι συμβάσεις που έχουμε υπογράψει σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις είναι ανάμεσα σε 60 και 90 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν σε καμία περίπτωση τα όσα ακούγονται περί 180 ή 240 ευρώ τον τόνο».

Παράλληλα χαρακτήρισε «τερατώδες» το σημερινό κόστος των 60 ευρώ ανά τόνο, σημειώνοντας ότι το κόστος 60 έως 90 ευρώ έχει συμπεριλάβει την προστασία του περιβάλλοντος που προκύπτει από τις νέες μεθόδους επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων.

Ο κ. Κατρής μίλησε και για την ανάγκη να προχωρήσει η ανακύκλωση στη χώρα μας που έχει «κολλήσει», ενώ παράλληλα γνωστοποίησε την πρόθεση του ΣΕΒΙΑΝ να συνεργαστεί με το Δήμο Ελευσίνας για τη δημιουργία Πιλοτικής Μονάδας Κομποστοποίησης, ενώ θα γίνεται ταυτόχρονα ενεργειακή αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαρίου, καλώντας «όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνδράμουν και να συνδιαμορφώσουν τη πρωτοβουλία αυτή».

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΙΑΝ Παναγιώτης Σκιαδάς σημείωσε πως «σε αυτή την συγκυρία η Πράσινη Ανάπτυξη και Οικονομία, περνάει μέσα από την ανάγκη επενδύσεων που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα αντιμετωπίσει κοινωνικά οξυμένα προβλήματα.»

Τέλος o πρόεδρος του International Solid Waste Association Αντώνης Μαυρόπουλος πως «για κάθε Μητροπολιτική περιοχή στην Ευρώπη υπάρχει ένα μείγμα λύσεων ανάλογων των συνθηκών που επικρατούν. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας».

---
«Κόλαση σκουπιδιών στην Αθήνα το 2014 αν δε ληφθούν μέτρα» λέει ο ΣΕΒΙΑΝ

Τρεις προτάσεις για την εφαρμογή ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής λύσης για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων παρουσίασε σήμερα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ).

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΙΑΝ τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι:

1. Κομποστοποίηση Προδιαλεγμένων Οργανικών.
Ανάπτυξη Καφέ Κάδου σε όσους Δήμους το επιθυμούν, αξιοποιώντας το ΕΜΑΚ με δυναμικότητα μέχρι και 60.000 τ.
Δημιουργία Πιλότου κομποστοποίησης 20.000 τ. οργανικών αποβλήτων στην Ελευσίνα. Το σχήμα θα είναι ΡΡΡ, δηλαδή κοινή επιχείρηση Δήμου Ιδιωτών και η μονάδα θα γίνει σε δημοτική έκταση, ενώ θα γίνεται ταυτόχρονα ενεργειακή αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου, γεγονός που μειώνει δραστικά το κόστος λειτουργίας. Η Περιφέρεια θα συνδράμει την αδειοδότηση, ενώ θα εξεταστεί και η επιδότηση από το ΕΠΕΡΑ ή άλλο πρόγραμμα.
Ο σύνδεσμος είναι διατεθειμένος να στηρίξει κάθε προσπάθεια Δήμου που επιθυμεί σε δικό του χώρο να δημιουργήσει ανάλογη υποδομή.

2. Ανακύκλωση υλικών (Μπλε Κάδος)
Αξιοποίηση της υφιστάμενης υποδομής σε ΚΔΑΥ με δυναμικότητα 300.000 τ. ενώ συλλέγεται υλικό 200.000 τ. ετησίως.
Βελτίωση της ποιότητας καθώς το 32-34 % είναι μη αξιοποιήσιμο υπόλειμμα.
Άμεση εγκατάσταση γραμμής ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών με χρήση σύγχρονων συστημάτων σε ΕΜΑΚ, γεγονός που θα οδηγήσει σε ανάκτηση 20.000 τ.
Επικοινωνιακή Πολιτική, Κάδοι, Ενημέρωση για υλικά σε Μπλε Κάδο).

3. Ενεργειακή Αξιοποίηση RDF
Αδειοδότηση σε Καμάρι και Αλιβέρι.
Επιδότηση μέσω ΕΕΑΑ του RDF της ΕΜΑΚ – κατά τα πρότυπα της σύμβασης ΕΕΑΑ, ΑΓΕΤ, ΕΣΔΚΝΑ, ώστε να είναι βιώσιμη η περεταίρω κατεργασία του καυσίμου και η ενεργειακή του αξιοποίηση.
Ανάλογα κίνητρα για αξιοποίηση του υπολείμματος των ΚΔΑΥ που σήμερα οδηγούνται σε ταφή.

Με τα μέτρα αυτά, τονίζει ο ΣΕΒΙΑΝ, τα οποία κοστίζουν ελάχιστα (προϋπολογίζονται σε 10 εκ. ευρώ) και δεν απαιτούν Νέες Εγκαταστάσεις, επιτυγχάνεται:

1. Η εκτροπή από την ταφή 350.000 τ/ε απορριμμάτων. (δυναμικότητα Κερατέας μόλις 127.500 τ/ε)
2. Η εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις μας έως το 2013.
3. Την παραγωγή χρήσιμων υλικών και ενέργειας από υλικά που καταστρέφονται με την ταφή.