TRANSLATE PAGE IN OUR LANGUAGE THAT YOU WANT
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης

Οι Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης είναι οι πρώτες ειδικές αστυνομικές μονάδες της Ελλάδας. Δημιουργήθηκαν με σκοπό την απαλλαγή των άλλων σωμάτων της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων από την ενασχόλησή τους με την καταστολή ταραχών, παράνομων συγκεντρώσεων και έκρυθμων διαδηλώσεων. Οι άντρες των ΜΑΤ είναι γνωστοί και σαν...
«ματατζήδες» ή σπανιότερα «ματάδες» και συνήθως αποκαλούνται τα ΜΑΤ αντί για οι ΜΑΤ.

Η ιδέα της δημιουργίας τους ήταν του χουντικού πρωθυπουργού Σπύρου Μαρκεζίνη, ενώ η εντολή για την υλοποίηση και τη δημιουργία της πρώτης ομάδας δόθηκε το 1976 από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Η δύναμη της επαυξήθηκε επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, για να καταλήξει τελικά τριπλάσια επί κυβέρνησης Σημίτη.
 
Στα απομνημονεύματά του ο Σπύρος Μαρκεζίνης, υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ισχυρίζεται ότι, αν είχε προλάβει να φτιάξει τα ΜΑΤ, τότε τα επεισόδια του Νοέμβρη του 1973, τα οποία οδήγησαν στην πτώση της χούντας θα είχαν ενδεχομένως αποφευχθεί. Όπως αναφέρει:

 
"Εγώ [...] επηρεασμένος από όσα είδα εις την πλατείαν Χιλής εις το Παρίσι, όπου κατά σύμπτωσιν το έτος εκείνο ευρέθην όταν επρόκειτο να γίνη διαδήλωσις εις μνήμην του Αλιέντε, είχον εντυπωσιασθή. Διότι είδα αστυφύλακας με μάσκας και ασπίδας που ενεθύμιζον πολεμιστάς του μεσαίωνος καθώς και ειδικά μηχανοκίνητα της αστυνομίας.

 
Και έκαμα τότε την σκέψιν, ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα η σημερινή Αστυνομία, του Αγγλικού τύπου ή και η Χωροφυλακή, ανήκει εις εποχήν η οποία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Εφερα λοιπόν το θέμα εις τον ίδιον τον Πρόεδρον της Δημοκρατίας. [τον Γεώργιο Παπαδόπουλο].

 
Αν η Αστυνομία και η Χωροφυλακή διέθετε αυτόν τον αναγκαίον και σύγχρονον οπλισμόν του οποίου η πρώτη παραγγελία έγινε επί των ημερών μου, είναι πάρα πολύ πιθανόν να καθίστατο περιττή η επέμβασις των τεθωρακισμένων εις το Πολυτεχνείον και να μη προέκυπτε ανάγκη κηρύξεως του στρατιωτικού νόμου."
(Σπ. Μαρκεζίνης, "Αναμνήσεις 1972-1974", Αθήναι 1979, σ.433-4).»

 
Πηγή: Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

 
Αλήθεια τι άλλαξε ; Αυτούς διαχρονικά έχουμε απέναντι μας. Το μόνο που άλλαξε είναι ότι απέναντι τους πλέον είναι το δίκαιο και όχι κάποιοι διαδηλωτές. Καθημερινούς ανθρώπους που μέχρι σήμερα τους κατηγορούσαν ότι παρακολουθούσαν τις εξελίξεις από τον καναπέ τους έβγαλαν στους δρόμους. Οικογένειες με τα παιδιά τους, καθημερινούς εργαζόμενους, δημόσιους υπαλλήλους, πολίτες που απαρτίζουν τη μεσαία τάξη. Αυτό είναι και το μεγάλο τους λάθος.


Και για να μην ξεχνιόμαστε : Η δήλωση του περιφερειάρχη ότι ο ΧΥΤΑ θα γίνει στη Κερατέα μου θυμίζει την εθνική μας έπαρση κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 και την Dream Team που ήταν επικεφαλής καθώς υπήρξε φυσικά ο μόνος αλώβητος κατά την αποκαθήλωση του 2004 λόγω της γνωστής ιστορίας με τα αναβολικά.

 
«Θέλω να παρακαλέσω του συμπολίτες μου να διατηρούν τη μνήμη τους. Τα χρυσόψαρα έχουν μνήμη τριών δευτερολέπτων και οι έλληνες τριών χρόνων μέχρι τις επόμενες εκλογές.»