TRANSLATE PAGE IN OUR LANGUAGE THAT YOU WANT
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Αυτόματες βρύσες; όχι απαραίτητα καλύτερες λέει έρευνα

Μόλις πριν από τρία χρόνια μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Westminster στο Λονδίνο καθόρισε πως ο «υγιεινός αέρας» από τα...
συστήματα που υπάρχουν στις τουαλέτες για να στεγνώνουν τα χέρια, στην πραγματικότητα αφήνουν περισσότερα βακτήρια στα χέρια των χρηστών από το...
 απλό, κοινό χαρτί τουαλέτας.

Τώρα τα ίδια αποτελέσματα φαίνεται να είναι πραγματικότητα και για μια άλλη συσκευή ‘υγιεινής’. Ερευνητές του Νοσοκομείου John Hopkins στη Βαλτιμόρη ανακάλυψαν πως το νερό που προέρχεται από βρύσες με φωτοκύτταρα και αυτόματα συστήματα παροχής γενικά, περιέχουν περισσότερα βακτήρια Legionella από τις συμβατικές βρύσες με τα πόμολα. Η θεωρία τους είναι πως τα πολύπλοκα εσωτερικά μηχανικά στοιχεία των βρυσών είναι η αιτία.
Οι… hands-free βρύσες χρησιμοποιούν έναν αισθητήρα για να ανιχνεύσουν το πότε είναι παρόντα τα χέρια του χρήστη και σε ποιο σημείο το νερό θα έρθει αλλά και για πόσο.
Αν σκεφτεί κανείς πως σε κανένα σημείο δεν υπάρχει επαφή, θα σκεφτόταν κανείς πως πραγματικά είναι ένα σύστημα πιο υγιεινό. Οι άνθρωποι του νοσοκομείου Johns Hopkins αλλά και άλλων νοσοκομείων είχαν εδώ και μια δεκαετία προχωρήσει στην αγορά βρυσών χωρίς αφή και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο αποφάσισαν να κάνουν μια μελέτη.
Τα αποτελέσματα, προς έκπληξη τους, έδειξαν πως υπάρχει Legionella σε ποσοστό 50% στα δείγματα, ποσοστό μεγαλύτερο από ότι σε αποτελέσματα που βρέθηκαν σε 20 κανονικές βρύσες όπου υπήρχε το βακτήριο σε 15%. Αν και η Legionella δεν θέτει κίνδυνο στη δημόσια υγεία, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Το δε νερό από τις ‘κλασικές’ βρύσες είχε και τη μισή ποσότητα από τα υπόλοιπα βακτήρια. Αν και οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι ασαφείς, οι ερευνητές πιστεύουν πως το πολύπλοκο σύστημα των εξαρτημάτων στις βρύσες είναι, ενδεχομένως, η αιτία.
Οι άνθρωποι του Johns Hopkins πάντως μετά τα αποτελέσματα της έρευνας αντικατέστησαν τις 20 νέες βρύσες τους με συμβατικές. Οι ερευνητές εργάζονται τώρα με τους κατασκευαστές των αυτόματων συστημάτων για να βρεθεί τεχνική λύση…