TRANSLATE PAGE IN OUR LANGUAGE THAT YOU WANT
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

90 εκατ. άνθρωποι δίπλα σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Σε απόσταση λιγότερο από 30 χιλιόμετρα από πυρηνικό αντιδραστήρα ζουν 90 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο με περισσότερο πληθυσμό από ότι η Φουκουσίμα αναφέρει το βρετανικό επιστημονικό περιοδικό Nature.
Σε μια ακτίνα 30 χιλιομέτρων γύρω από...


 τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα 1 (Ιαπωνία) ζούσαν περίπου 172.000 άνθρωποι πριν από την εκκένωση της περιοχής. Για τα δύο τρίτα των πυρηνικών μονάδων όλου του κόσμου, ο πληθυσμός γύρω από αυτές είναι πολύ υψηλότερος.

Γύρω από περίπου 21 πυρηνικές μονάδες στην Ασία, τη Βόρεια Αμερική, τη Γερμανία, τη Βρετανία, το Βέλγιο ή την Ελβετία, υπάρχουν για την κάθε μια τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων. Έξι από αυτές τις μονάδες "περιβάλλονται" από περισσότερα από τρία εκατομμύρια ανθρώπους.

Σχεδόν 16 εκατομμύρια Αμερικανοί, 9,6 εκατομμύρια Κινέζοι και περίπου τόσοι Γερμανοί ζουν σε απόσταση τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων από μια πυρηνική μονάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε το περιοδικό Nature σε συνεργασία με το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

Στη Γαλλία, χώρα που βρίσκεται στην 7η θέση, πίσω από το Πακιστάν, την Ινδία και την Ταϊβάν, σχεδόν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε απόσταση τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων από μια πυρηνική μονάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς αυτούς. Στο Βέλγιο, όπως και στην Ελβετία είναι περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι.

Αν υπολογίσουμε μια ακτίνα 75 χιλιομέτρων γύρω από κάθε αντιδραστήρα, είναι περίπου μισό δισεκατομμύριο κάτοικοι που θα μπορούσαν δυνητικά να εκτεθούν σε κίνδυνο σε όλον τον κόσμο, από αυτούς 111 εκατομμύρια στις ΗΠΑ, περισσότερα από 72 εκατομμύρια στην Κίνα και σχεδόν 57 εκατομμύρια στην Ινδία.

Στη Γερμανία, 39 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε απόσταση μικρότερη από 75 χιλιόμετρα από έναν αντιδραστήρα, περισσότεροι από την Ιαπωνία (32,7 εκατ.) και τη Γαλλία (22,4 εκατ.)

Η πυρηνική μονάδα KANNUP, στο Καράτσι του νότιου Πακιστάν, με έναν αντιδραστήρα των 125 μεγαβάτ, είναι εκείνη που περιβάλλεται από τους περισσότερους κατοίκους--8,2 εκατομμύρια--σε μια ακτίνα 30 χιλιομέτρων. Ακολουθούν δύο σημαντικές μονάδες της Ταϊβάν--η Kuosheng και η Chin-Shan--με 5,4 και 4,7 εκατομμύρια κατοίκους αντίστοιχα στην κοντινή γύρω περιοχή.

Στην Ευρώπη, είναι οι γερμανικές μονάδες του Philippsburg και του Neckarwestheim που περιβάλλονται από τον μεγαλύτερο πληθυσμό--1,7 και 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι--σε μια ζώνη 30 χλμ.

Ακολουθούν οι μονάδες Doel στο Βέλγιο, και Biblis στη Γερμανία, η καθεμία με 1,5 εκατομμύρια κατοίκους σε ακτίνα περίπου 30 χιλιομέτρων. Στην Ελβετία οι μονάδες Beznau και Goesgen περιβάλλονται αντίστοιχα από ένα εκατομμύριο και 960.000 κατοίκους σε αυτή την πιθανή ζώνη αποκλεισμού.

Μεταξύ των γαλλικών πυρηνικών σταθμών, αυτός του Fessenheim περιβάλλεται από το μεγαλύτερο πληθυσμό--931.000 άνθρωποι--εντός ακτίνας 30 χιλιομέτρων.

Ένας διαδραστικός χάρτης του Google Earth δείχνει τη θέση του κάθε πυρηνικού σταθμού και τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν γύρω από αυτόν, και μπορούμε να τον δούμε στην ιστοσελίδα: www.nature.com/news/2011/110421/full/472400a/box/2.htm