TRANSLATE PAGE IN OUR LANGUAGE THAT YOU WANT
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Αναζητείται επόμενη μέρα στην Κερατέα

Οι προτάσεις των κατοίκων, οι αντιπροτάσεις του κράτους και η συνάντηση της Πέμπτης
Τη μετακίνηση της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων από το Βραγόνι (Οβριόκαστρο) στο... Bιοτεχνικό Πάρκο Κερατέας (ΒΙΟΠΑ) και τη χρήση άλλων μεθόδων επεξεργασίας απορριμμάτων θα προτείνουν, όπως όλα δείχνουν, στην υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπριμπίλη την προσεχή Πέμπτη (εκτός απροόπτου) οι φορείς της Κερατέας. Η συγκεκριμένη αλλαγή χωροθέτησης, ωστόσο, είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή, καθώς προϋποθέτει μια μακρά διαδικασία ενώ θα προκαλέσει και την αντίδραση των επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν στο ΒΙΟΠΑ. Αντίθετα, στο θέμα των τεχνολογιών διαχείρισης απορριμμάτων, το υπουργείο αφήνει περιθώρια εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης.
Σύμφωνα με πηγές της «Κ» από την Κερατέα, η ομόφωνη απόφαση της τοπικής συντονιστικής επιτροπής και του δημοτικού συμβουλίου είναι η εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων να χωροθετηθεί στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας. Ως προς τη μέθοδο επεξεργασίας των απορριμμάτων, οι τοπικοί φορείς θα προτείνουν ανοιχτή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, με πιθανότερη λύση την κομποστοποίηση, ίσως ακόμα και τη θερμική επεξεργασία (καύση). Τέλος, οι τοπικοί φορείς θα προτείνουν η εγκατάσταση να δέχεται απορρίμματα μόνο από τους καλλικρατικούς δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, πάντως, δεν φαίνεται να θεωρούν δυνατή τη μετακίνηση της εγκατάστασης στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας. «Το ΒΙΟΠΑ Κερατέας προορίζεται αποκλειστικά για βιοτεχνικές - βιομηχανικές δραστηριότητες χαμηλής όχλησης, οι οποίες ορίζονται από τη νομοθεσία», εξηγεί ο γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής, κ. Ηλίας Λιακόπουλος. «Σε αυτές τις δραστηριότητες δεν περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων. Επομένως θα απαιτούνταν μια χρονοβόρα διαδικασία (σ. σ.: αλλαγή του νόμου για τα βιοτεχνικά πάρκα, ψήφιση από τη Βουλή, αλλαγή κανονισμού λειτουργίας ΒΙΟΠΑ, τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων, πιθανή αλλαγή πολεοδομικών όρων). Επιπλέον, είναι σίγουρο ότι θα «δεχθεί» προσφυγές από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που λειτουργούν στο ΒΙΟΠΑ. Αρα, η πρόταση για αλλαγή χωροθέτησης παραπέμπει το έργο στις ελληνικές καλένδες». Επιπλέον, ακόμα και αν ξεπεραστούν όλα τα νομικά και πρακτικά εμπόδια, η χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας μέσα στο ΒΙΟΠΑ σημαίνει ότι δεν θα βρίσκεται δίπλα στον χώρο υγειονομικής ταφής, που θα πρέπει να αναζητηθεί εκ νέου. Στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας σήμερα λειτουργούν 26 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 6 είναι βιοτεχνίες τροφίμων.
Αντίθετα, με την αλλαγή χωροθέτησης, το υπουργείο Περιβάλλοντος φέρεται διατεθειμένο να συζητήσει το θέμα των τεχνολογιών που θα χρησιμοποιηθούν για την επεξεργασία των απορριμμάτων, χωρίς να αποκλείει κανένα ενδεχόμενο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση μη υλοποίησης των εγκαταστάσεων στην Κερατέα θα προκύψουν τρία σοβαρά προβλήματα: πρώτον, ο ΧΥΤΑ Φυλής (και στη συνέχεια ο ΧΥΤΑ Γραμματικού, που ολοκληρώνεται σύντομα) θα εξακολουθήσει να δέχεται τα περισσότερα απορρίμματα όλης της Αττικής (το 80% των 2 εκατ. τόνων που παράγονται ετησίως), με αποτέλεσμα η διάρκεια ζωής του να μην ξεπερνά τα 2,5 - 3 χρόνια, όταν θα έπρεπε να επαρκεί (για τη Δυτική Αττική) έως το 2020. Επιπλέον, η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει τη χρηματοδότηση των 12 εκατ. που έχει εξασφαλιστεί από κοινοτικούς πόρους για το έργο και θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις οικονομικές απαιτήσεις του σημερινού αναδόχου, που θα διεκδικήσει αποζημίωση.
Το παράδειγμα του Μονάχου για τα σκουπίδια
Με διαφορά... φάσης, η Ελλάδα πασχίζει να θέσει ευρωπαϊκές προδιαγραφές στη διαχείριση των απορριμμάτων της. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που καταθέτει αναγνώστης της «Κ» από τη Γερμανία με επιστολή του. «Για 30 ολόκληρα χρόνια, κατοικούσαμε πολύ πλησίον του κέντρου του Μονάχου, δίπλα από τη μεγάλη κεντρική λαχαναγορά και από ένα μεγάλο “εργοστάσιο” παραγωγής ενέργειας κυρίως από τα οικιακά απορρίμματα», γράφει ο κ. Κυριάκος Ξεπαπαδάκος. «Υστερα από κάτι χρόνια αυτό το εργοστάσιο, όχι μόνο δεν έφυγε, αλλά επεκτάθηκε αφού ακολουθεί μια πολύ μοντέρνα μέθοδο εκμετάλλευσης των απορριμμάτων: παράγει ενέργεια και τροφοδοτεί, αν όχι όλη την πόλη, μεγάλο τμήμα αυτής, με καυτό νερό. Ποτέ δεν ακούσαμε κάποιο παράπονο, μια κάποια διαμαρτυρία»...