TRANSLATE PAGE IN OUR LANGUAGE THAT YOU WANT
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Πολιτικό αδιέξοδο και τυφλή βία για τα σκουπίδια


Τώρα είναι η ώρα του πρωθυπουργού να συζητήσει με τους κατοίκους
Έστω και την ύστατη στιγμή στην κυβέρνηση πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτό το αίσχος της Κερατέας. Η Αττική δεν είναι Τέξας όπου ξαμολάνε τους ρέιντζερ κι όποιον πάρει ο χάρος. Ούτε για το χατήρι των εργολάβων πρέπει να γίνει Κούγκι μια περιοχή όπου όλοι από τους βουλευτές όλων των κομμάτων (πλην Πάγκαλου εννοείται), τους δημάρχους, το μητροπολίτη, τους παπάδες, γυναίκες άνδρες όλων των...
ηλικιών ακόμη και τα παιδιά του Δημοτικού διαφωνούν και αντιστέκονται. Μια περιοχή που (πρέπει να το θυμίσουμε) έχει τεράστιο ποσοστό ανέργων. Κι όποιος αμφιβάλλει ας ανατρέξει στα επίσημα στοιχεία. Εκεί που έφτασαν τα πράγματα, πριν θρηνήσουμε θύματα, εδώ και τώρα πρέπει εγκαταλειφθεί η πολιτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Εσωτερικών. Να αποσυρθουν τα ΜΑΤ και να σταματήσει η πολιορκία. Τώρα είναι η ώρα του πρωθυπουργού. Ας αναλάβει λοιπόν την ευθύνη και ας κουβεντιάσει καλοπροαίρετα και χωρίς μεσολαβητές με τους ίδιους τους κατοίκους που και επιχειρήματα έχουν, αγαπούν τον τόπο τους και το κυριότερο δεν είναι ανεύθυνοι όπως προσπαθούν να τους παρουσιάσουν τα στελέχη της κυβέρνησης και τα «παπαγαλάκια».
Επιτέλους εκτός από τις σκέψεις για μεσολάβηση στη Λιβύη υπάρχει και η Κερατέα που σε τελευταία ανάλυση είναι και δίπλα του…
 Με δεκάδες τραυματίες από πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα που εκτοξεύονται σε ευθεία βολή και χιλιάδες χημικά, οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής βιώνουν εδώ και 116 ημέρες την απίστευτη αγριότητα μιας απαξιωμένης πολιτείας, που ελλείψει πολιτικής βούλησης κρύβεται πίσω από τους αστυνομικούς των ΜΑΤ που έχουν αναλάβει, θέλοντας και μη, το ρόλο ρυθμιστή της πολιτικής ζωής του τόπου. Τριάντα χιλιάδες κάτοικοι εδώ και τρεις ολόκληρους μήνες βρίσκονται κυριολεκτικά στα χαρακώματα να παλεύουν για τη ζωή τους, για τα σπίτια τους, για την αξιοπρέπεια τους, αντιδρώντας δυναμικά σε ένα προσχεδιασμένο περιβαλλοντικό έγκλημα που θέλει την κατασκευή χωματερής στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρο, στην Κερατέα.
Όλους αυτούς τους μήνες αν οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής μάταια αναζητούν αξιόπιστους συνομιλητές για ουσιαστικό διάλογο που θα δώσει οριστικές λύσεις στο πρόβλημα. Αντ’ αυτού βρίσκουν μόνο έναν τοίχο πρωτοφανούς αδιαλλαξίας από την πλευρά των αρμόδιων υπουργών, που εμφανίζονται να αντιλαμβάνονται τον δημοκρατικό διάλογο μόνο ως απόλυτη συμμόρφωση στην πολιτική τους και τίποτε άλλο. Λες και η κυβέρνηση έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες της στην Κερατέα, να φτάσει πλέον η σκληρή αντιπαράθεση στα άκρα, ώστε να κάνει την ηρωική έξοδο προς εκλογές. Με το αίμα αθώων πολιτών, είτε κατοίκων είτε αστυνομικών. Αν και οι κάτοικοι έχουν ολοκληρωμένη πρόταση σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων για τους όμορους δήμους περιοχής τους, παρ’ όλα αυτά, όπως λέει ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Βασίλης Θηβαίος, η κυβέρνηση εμμένει πεισματικά στην ξεπερασμένη εδώ και δεκαετίες μέθοδο των ΧΥΤΑ, κινδυνεύοντας μάλιστα εάν αυτή εφαρμοστεί να υπάρξουν βαρύτατα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οι κάτοικοι γνωρίζουν ότι έχουν δίκιο, το διεκδικούν και θα συνεχίσουν όπως κάνουν εδώ και 116 ημέρες, γιατί στηρίζουν τη νομιμότητα και απαιτούν την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που έχουν κηρύξει παράνομο το έργο του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο. Οι θέσεις του δήμου Λαυρεωτικής είναι γνωστές και αμετακίνητες.
Υπάρχουν προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με σύγχρονες μεθόδους. Η κυβέρνηση αρνείται το διάλογο. Όμως από την αναλγησία, την ξεροκεφαλιά, την έλλειψη διαλόγου και την ακαμψία της κυβέρνησης περνάμε σε μια επίδειξη πυγμής και επιβολής μέτρων χούντας και κατάλυσης κάθε δημοκρατικού δικαιώματος. Θέλουν να κάμψουν την αγωνιστικότητα και την αντίσταση των κατοίκων της Κερατέας και ευρύτερα της Λαυρεωτικής και στο πρόσωπό τους να χτυπήσουν όποιον αντιστέκεται απέναντι στη βάρβαρη και αντιλαϊκή τους πολιτική.
Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με αξιοπρέπεια για τον τόπο μας».
Καταγγέλλουν δολοφονικές επιθέσεις και ξυλοδαρμούς
Όπως λένε οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής, στην Κερατέα πλέον δεν μπαίνει μόνο το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά τίθεται ένα άλλο μεγάλο ζήτημα αυτό της Δημοκρατίας.
Από τα σοβαρά επεισόδια της περασμένης Τρίτης τραυματίστηκαν δέκα αστυνομικοί και περισσότεροι από είκοσι πολίτες. Κάποιοι από τους κατοίκους μάλιστα είχαν τραύματα στο κεφάλι που όπως μας είπε η γιατρός Ρούλα Παναγιώτη, από τύχη δεν θρήνησαν θύματα. «Τα χτυπήματα της Αστυνομίας είναι δολοφονικού χαρακτήρα. Ρίχνουν δακρυγόνα και χημικά με μεταλλικούς κάλυκες σχεδόν εξ επαφής σε κεφάλια, μάτια, πόδια και χέρια. Ρίχνουν επίσης πλαστικές σφαίρες από πολύ κοντά, με αποτέλεσμα να κάνουν θλαστικά τραύματα, τόσο βαθιά που έχουν και υπαισθησία δηλαδή μούδιασμα και παραλύσεις».
Αυτό όμως που προκαλεί πραγματικό σοκ είναι η απρόκλητη επίθεση που δέχθηκαν 7 κάτοικοι του Λαυρίου οι οποίοι βρίσκονταν τα ξημερώματα της Πέμπτης στο μπλόκο της περιοχής. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κυριάκο Κατσουνάκη, ο οποίος βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο μπλόκο, εμφανίστηκαν περίπου 30 αστυνομικοί των ΜΑΤ και χωρίς να προηγηθεί το παραμικρό τούς επιτέθηκαν με απίστευτο μίσος και μένος για υπερασπιστές του νόμου. «Βρισκόμασταν μέσα στο ξύλινο κιόσκι και συνομιλούσαμε όταν ξαφνικά όρμησαν σαν αγρίμια ένα τσούρμο αστυνομικών που ο μεγαλύτερός τους δεν ξεπερνούσε σε ηλικία τα 28 με 30. Κρατούσαν στα χέρια τους γκλοπ και άρχισαν να μας χτυπάνε με απίστευτη μανία σε ολόκληρο το σώμα. Έμπαιναν δύο δύο μέσα και μας χτυπούσαν σαν λυσσασμένοι, απειλώντας μας ότι θα μας σκοτώσουν. Εγώ έβαλα το χέρι στο πρόσωπο για να προστατεύσω το κεφάλι και συνέχισαν να με χτυπούν αλύπητα στα πλευρά. Ένας από εμάς βρέθηκε λιπόθυμος, πεταμένος στα χωράφια. Μας έσπασαν χέρια, καρπούς, κεφάλια. Ένα παλικαράκι μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό με 15 ράμματα στο κεφάλι. Παραλίγο να τον σκοτώσουν. Πρόκειται για προκλητική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια υποτίθεται δημοκρατική χώρα. Αν είχαμε κάνει το οτιδήποτε, θα μπορούσαν κάλλιστα να μας συλλάβουν. Εμείς καθόμασταν και κουβεντιάζαμε και ήρθαν κρυφά με σκοπό αν μπορούσαν να μας δολοφονούσαν κιόλας!».
Σε δικαστική εκκρεμότητα
Παρά τις καθημερινές εικόνες ωμής βίας, οι κάτοικοι προσπαθούν και μέσω των δικαστηρίων να δικαιωθούν. Όπως μας λέει ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Θηβαίος: «Ο Δήμος Λαυρεωτικής εμμένει αταλάντευτα στη ματαίωση της λανθασμένης αλλά και άδικης επιλογής για την κατασκευή και λειτουργία χώρου διάθεσης αστικών αποβλήτων στη θέση «Οβριόκαστρο» για τους λόγους που είναι ήδη στην πολιτεία και στην κοινή γνώμη γνωστοί. Στις 4 Μαΐου, όπως είναι γνωστό, έχει προσδιοριστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η εκδίκαση των κύριων προσφυγών που έχουν κατατεθεί από το δήμο μας κατά της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου και της απόφασης για άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα της περιοχής». Το σίγουρο πάντως είναι ότι έπειτα από 116 μέρες αιματηρού αγώνα απόφαση της τοπικής κοινωνίας είναι να διεκδικήσουν την αξιοπρέπειά τους με οποιοδήποτε κόστος.