TRANSLATE PAGE IN OUR LANGUAGE THAT YOU WANT
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΜΑΤωμένα μπλόκα σε Λαύριο-Κερατέα


Αγριες νύχτες ζουν εδώ και τέσσερις μήνες οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής. Οσοι παραμένουν στα μπλόκα της Κερατέας και του Λαυρίου βρίσκονται συνεχώς σε επαγρύπνηση, έχοντας το νου τους στα ΜΑΤ που έχουν περικυκλώσει τις πόλεις τους. Η παραμικρή κίνηση στις παρατεταγμένες διμοιρίες, η αλλαγή της βραδινής βάρδιας αποτελούν αιτία εγρήγορσης για τους εξεγερμένους κατοίκους. 

Η περιοχή μυρίζει μπαρούτι και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσουν μάχες. Οπως συνέβη ξημερώματα Πέμπτης, στο πρόχειρο ξύλινο κατάλυμα που... έχουν στήσει οι κάτοικοι του Λαυρίου και το οποίο στη συνέχεια πυρπολήθηκε από τα ΜΑΤ.

«Βρισκόμασταν μέσα στο κιόσκι πέντε άτομα, μεταξύ μας ο αντιδήμαρχος Κατσουνάκης, και συζητάγαμε. Ξαφνικά απέναντί μας βλέπω να μπαίνουν στην ξύλινη παράγκα του μπλόκου δέκα ΜΑΤ από τη μια πόρτα, δέκα από την άλλη. Κάποιοι απ' αυτούς είδαν κι εμάς. Πρόλαβα και πετάχτηκα έξω αλλά οι δύο τελευταίοι, ο αντιδήμαρχος κι άλλος ένας, έφαγαν κλοτσιές και κλομπιές.

Για να γλιτώσω πήδηξα από ένα ύψωμα που υπάρχει δίπλα. Κάποιος ΜΑΤατζής με είδε και με πυροβόλησε σε ευθεία βολή με δακρυγόνο. Οση ώρα μπουσούλαγα για να ξεφύγω άκουγα φωνές και κλάματα απ' αυτούς που βρίσκονταν στην παράγκα. Κάποιοι ήταν ηλικιωμένοι άνθρωποι. Οταν σηκώθηκα, είδα τουλάχιστον 20 άτομα να χτυπάνε τους 6 της παράγκας και άλλοι να κυνηγούν έναν πιτσιρικά. Τον πέτυχαν και άρχισαν να τον χτυπούν ανελέητα. Εκείνος ούρλιαζε». Τόσο ο αντιδήμαρχος Κυριάκος Κατσουνάκης όσο και άλλοι τρεις αυτόπτες μάρτυρες μας είπαν ότι «τα ΜΑΤ φεύγοντας περιέλουσαν μ' ένα μπουκάλι βενζίνη το παράπηγμα κι έβαλαν φωτιά». Οσοι είχανε καταφέρει να ξεφύγουν μπήκαν μέσα με κουβάδες νερό. «Απ' τους καπνούς δεν έβλεπα τίποτα. Ενιωσα να πατάω κάποιον. Ηταν το χέρι ενός λιπόθυμου ηλικιωμένου. Τον έσυρα έξω».

Η διήγηση του νεαρού αυτόπτη μάρτυρα που ακόμη κουτσαίνει είναι μια γροθιά στο στομάχι όσων κάνουν λόγο για ομάδες κατοίκων που έχουν καταλύσει τους νόμους του κράτους επειδή «δεν θέλουν τα σκουπίδια στην αυλή τους». Σύμφωνα μ επληροφορίες οι κάτοικοι ετοιμάζονται να μηνύσουν την ΕΛ.ΑΣ. για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση! Οι περισσότεροι από τους κατοίκους είναι ενημερωμένοι, ενεργοί πολίτες με σαφή άποψη για δίκαιη λύση, όπως λένε. Οχι στα φαραωνικού μεγέθους έργα σε Φυλή, Κερατέα, Γραμματικό. Μικρότερες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε πολλές περιοχές της Αττικής, χωρίς να εξαιρούνται οι ακριβές και προνομιούχες. Εκτεταμένα προγράμματα ανακύκλωσης...

«Είμαστε πέντε δήμοι και τρεις κοινότητες κι έχουμε προτείνει χώρο 50 στρεμμάτων στο ΒΙΟ.ΠΑ για να διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια της ευρύτερης περιοχής. Μέσα σε μία εβδομάδα μπορούμε να αρχίσουμε έργα. Ας μας πουν σε τι χρειάζονται τα 500 στρέμματα που έχουν δεσμεύσει. Ο άγριος ξυλοδαρμός των κατοίκων από τα ΜΑΤ ήταν μια καθαρά ρεβανσιστική ενέργεια για τα γεγονότα της Τετάρτης. Τα 'χουν χαμένα. Χωρίς κοινωνική συναίνεση το έργο δεν θα γίνει» τονίζει ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κ. Λεβαντής.

Η επίθεση των ΜΑΤ, όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι στο μπλόκο του Λαυρίου, έγινε παντελώς απρόκλητα στις 3.30 το ξημέρωμα, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις δεν είχαν κάνενα λόγο να βρίσκονται στο σημείο ενώ η αλλαγή της βάρδιας είχε γίνει στις 12.00 τα μεσάνυχτα.

«Ηρθαν σαν κομάντο και χτύπησαν άνανδρα. Ξέρουν ότι αυτή την ώρα βρίσκονται λίγα άτομα στο μπλόκο και ήρθαν για να χτυπήσουν. Τους είδαμε ξαφνικά απ' έξω και δεν προλάβαμε να αντιδράσουμε. Εφαγα το πρώτο χτύπημα στο κεφάλι και με πήραν τα αίματα. Πετάχτηκα έξω. Από μέσα άκουγα κραυγές και ποδοβολητά. "Π..... θα πεθάνετε" μας έλεγαν. Με το που τελείωσαν, ανέβηκαν στο λεωφορείο που τους περίμενε κι έφυγαν. Ηταν μια οργανωμένη επιχείρηση», μας τόνισε ένας από τους πέντε ξυλοκοπημένους κατοίκους της παράγκας που είχε τέσσερα ράμματα στο κεφάλι. «Καλύτερα πεινασμένος παρά προδομένος», γράφει μια πινακίδα πάνω από το κουζινάκι στο κατεστραμμένο παράπηγμα. Υπογραφή ...«Chef του μπλόκου». Πεινασμένοι δεν έχουν νιώσει μέχρι τώρα. Νιώθουν όμως απόλυτα προδομένοι από κυβέρνηση και μεγάλα ΜΜΕ που, όπως λένε, παρουσιάζουν χιλιάδες κατοίκους ως μια έκνομη ομάδα. Οπως τονίζει η Φιλιππία Τζαβίδα, με φωνή γεμάτη ένταση, «οι κυβερνώντες μάς έχουν ρημάξει. Τη μια μέρα θα χτίζουν το έργο, την άλλη θα το γκρεμίζουμε»